Celluliter och gravid

Celluliter kan uppträda i stort sett hela livet från puberteten och uppåt. Och för ungefär 9 av 10 kvinnor kommer de någon gång i livet att dyka upp. Det finns dock perioder i livet som är vanligt förknippade med celluliter, de perioder som många främst tänker på är förmodligen när man är gravid eller runt klimakteriet.

Många kvinnor har redan från ung ålder en form av celluliter som syns när huden trycks ihop eller kläms ihop. Dessa framträder främst på lår, rumpa samt nedre delen av magen där en kvinnas kropp har mest underhudsfett.

Koppling mellan celluliter och graviditet
Graviditeten är en period där det sker stora förändringar i kroppen. Ett ofarligt men kosmetiskt störande faktum är att det är mycket vanligt för kvinnor att utveckla celluliter under eller efter graviditeten.

Det kan synas som ett mysterium varför man helt plötsligt under graviditeten utvecklar celluliter, speciellt om man inte hade dem innan. Det är inte helt förstått varför de bildas, men det finns ett par troliga orsaker.

  • En av de mest troliga är att förändringar i hormonbalansen bidrar starkt till varför man får dem
  • Att underhudsfettet ökar i samband med graviditet bidrar till att risken ökar för utveckla celluliter samt att de blir mer synliga
  • Andra förklaringar berör genetiska faktorer som kan innebära ökad risk att utveckla celluliter eller att problemen blir påtagliga

Förebyggande åtgärder
Kost och livsstil före och under graviditet spelar stor för att förebygga. Ett för stort intag av kolhydrater, fett, salt är inte att rekommendera. Rökning bidrar ofta till större besvär med celluliter.

De bästa förebyggande råden före graviditet är att äta en sund kost med mycket fibrer och grönsaker. Kött som inte innehåller mycket fett som fågel är att föredra framför annat kött. Fisk bör vara inkluderat i kosten, speciellt fet fisk.

Regelbunden träning är att håller kroppen i form och underhudsfettet på sunda nivåer. Motion eller träning kan även i vissa fall kombineras med fettförbrännande kosttillskott om du snabbt behöver åtgärda celluliter.

Under graviditet bör man i den mån det är möjligt att försöka att äta en nyttig kost och få regelbunden motion i den mån det går.Det är heller ingen bra ide att använda kosttillskott som ökar fettförbränningen i samband med graviditet.

Aktiva behandlingar
För att komplettera åtgärder som rör kost och livsstil kan använda sig av krämer och medel mot celluliter. Detta reducerar celluliterna och gör den mindre synliga.