Koppning är en terapimetod som kommer från asien, den tros härstamma från traditionell kinesisk läkekonst. Den har existerat i flera tusen år och har även använts i Sverige förr i tiden, den var ganska vanlig på 1700-talet. I Europa har metoden varit i bruk länge. Den har omnämnts i det antika Grekland redan 400 före Kristus.
Koppning har används mot en rad olika besvär. Exempel på sjukdomar och besvär som metoden använts mot är problem med blodkärl, besvär med leder och muskler samt hudproblem för att nämna några traditionella användningsområden.
Så fungerar metoden
Koppning bygger på att trycka ett eller flera kärl mot huden. Syftet med metoden är att skapa ett undertryck som lyfter huden under kärlet. Undertrycket stimulerar ligament, bindväv, muskler samt hud. Vidare stimuleras blodcirkulationen av undertrycket. Generellt används koppning på mjukare delar av kroppen där kärlen eller koppen kan forma en tättslutande kontakt med vävnaden.
Vilket material kärlet är gjort av samt vilken form det har kan variera. Idag används främst plast,gummi samt glas.
Kärl som är gjorda av gummi eller silikon påminner om sugkoppar. Formen kan variera, men kärlen har ofta en rund form. I vissa typer av koppningsterapi värms luften i kärlet med en eldslåga innan man placerar den på kroppen. Det är relativt vanligt att smörja in huden innan man placerar kärlen, då kan man röra kärlen långsamt efter de har placerats.
Risker
Koppning är generellt ansedd som en ofarlig terapimetod. Men det finns några saker att tänka på. Behandlingen är i normala fall inte smärtsam, men kan i vissa fall ge upphov till viss smärta. Det kan göra lite ont om man rör runt kärlen. Efter att kopparna tagits bort från huden syns det ofta märken där kärlen har suttit. I de flesta fall rör det sig om röda märken på kanterna där kopparna har suttit som försvinner relativt snabbt. Missfärgningar som inte försvinner snabbt beror ofta på att man har rört kärlen över huden.
Man bör vara försiktig och inte själv utföra koppningsbehandling om man har tunn hy eller ytligt liggande blodkärl. Om man har åderbråck på den yta som ska behandlas bör man även i detta fall undvika att själv utföra koppningsbehandling. Om huden är skadad eller om man har några hudsjukdomar bör läkare kontaktas innan behandling.
Kan användas mot celluliter
Man kan använda koppning mot celluliter på två sätt. Man kan gå till en hudvårdsklinik, massaterapeut eller en klinik som utför traditionell kinesisk medicin och få koppningsmassage eller koppningsterapi. Det finns även koppor eller kärl för hemmabruk som är passande för att utföra koppningsbehandling av celluliter.
Att utföra koppning hemma är relativt lätt. Koppor för hemmabruk är ofta gjorda i gummi. De fästs på huden genom att klämma på koppan. Efter man har fäst dem drar man den långsamt över huden på de ytor som ska behandlas. Ett par drag på varje yta räcker, och det är bra ifall de sker i riktning mot ljumsken eller armhålan. För att kunna flytta runt koppan bör man smörja in huden så att den kan glida relativt lätt.
Det kanske bekvämaste sättet att utföra koppningsbehandlingen är i samband med dusch. I duschen fungerar schampo eller tvål utmärkt som glidmedel. Andra passande glidmedel är mild olja. Koppning ska kännas ordentligt, men ska i normala fall inte göra ont.