Ta bort celluliter

Det finns många åsikter om hur man ta bort celluliter. Det finns en rad olika metoder som agerar mot dem på olika sätt. En del är baserade på medel eller krämer som agerar mot olika aspekter som ger upphov till celluliter. Andra bygger på terapeutiska metoder som bearbetar huden och underhudsfettet för att ta bort dem.

Både män och kvinnor kan få celluliter. Det är mycket ovanligt hos män, medan 90% av alla kvinnor kommer att utveckla dem med varierande påtaglighet. Men innan man tänker i termer som ta bort eller bota bör man tänka på att det är omdebatterat ifall celluliter är en ”sjukdom” eller ett naturligt fenomen i kvinnokroppen. Vidare bör man vara realistisk med vad man förväntar från behandlingar.

Om du upplever att utseendet som celluliter ger upphov skapar stora besvär för dig kan det vara värt att testa fettbrännande kosttillskott i kombination med motion innan du går vidare till andra behandlingsmetoder. Kombinationen ger hyfsat snabba resultat. Längre ner på sidan kan du läsa mer information om detta och andra metoder för att reducera celluliter.

Orsak till celluliter och hur de ska behandlas
Den grundläggande orsaken till varför celluliter uppträder är hur fettvävnad i underhuden är strukturerad. De syns när fettvävnaden i underhuden expanderar och skapar utbuktningar och gropar i huden. Så att ta bort dem innebär i praktiken att krympa expanderad fettvävnad i underhuden.

Ett alternativt sätt är att behandla huden genom att göra den tjockare och mer vital för så att klumpar och gropar syns mindre. Behandling bör alltså ha som syfte att ta bort det utseende som celluliter ger upphov till, inte att ta bort all fettvävnad i underhuden. Det är därför aningen felaktigt att säga att man ”botar” celluliter.

Behandlingar och egenvård
En framgångsrik åtgärd mot celluliter kräver en kombination av någon typ av behandling, en rätt kost samt en sund livsstil. Kost och livsstil verkar både förebyggande och kan göra problem med celluliter mindre synliga. Behandlingar kompletterar och kan förbättra utseendet på huden.

En sund och balanserad kost kan hjälpa till att förebygga och reducera besvär med celluliter:

 • Mycket grönsaker, frukt, fiber är att rekommendera
 • Fet fisk och fettsnålt kött som fågel är bra proteinkällor
 • Om det är möjligt,undvik ett stort intag av livsmedel med mycket fett eller socker
 • Regelbunden motion för håller kroppen i form och håller underhudsfettet på lagom nivåer
 • En bra kost och regelbunden motion håller ofta huden vital, elastisk och frisk. Celluliter syns ofta mindre på en vital hud och sunda nivåer av underhudsfett minskar risker för att de utvecklas

Olika sorter av åtgärder
För aktiva behandlingar finns det många val att välja mellan. Man kan använda medel som med hjälp av aktiva ämnen som enligt olika principer åtgärdar fettet i underhuden och korrigera problem med celluliter. Alternativa sätt som ämnena kan fungera på är att genom att stärka huden och hålla den tjock,frisk och vital. Detta kan reducera utseendet av celluliterna och ge en jämnare och slätare hud. Behandlingar med aktiva ämnen finns som krämer, gel och piller. Det finns även varianter där på att man injicerar ett aktivt verkande ingredienser. Vanliga aktiva substanser i denna kategori av behandlingar är:

 • Metylxantiner
 • Pentoxifylline
 • Beta agonister
 • Alpha antagonister
 • Aminosyror
 • Ginko

Krämer
De innehåller aktiva ämnen kan förbättra utseendet på celluliter när det gäller milda till måttlig besvär. En behandling som håller på att testas och som är lovande är injektioner med ett i kroppen naturligt förekommande enzym som kallas för kollagenas. Test har visat att utseendet på celluliter kan förbättras med denna typ av injektioner.

Terapeutiska metoder
De bygger på att bearbeta huden för att behandla fettvävnaden i underhuden. Tanken är att när fettvävnaden är åtgärdad ska detta ta bort celluliternas utseende och ge en jämn och fin hy. Det finns många olika varianter. Det som skiljer dem åt är hur huden bearbetas.

Vanliga terapeutiska metoder är massage, ultraljudsbehandling, värmeterapi, radiovågsbehandling samt elektrisk stimulering av huden. Laserbehandlingar kan även användas för att behandla huden och reducera celluliter. Terapeutiska metoder utförs på hudvårdskliniker och är i många fall dyra. Många de maskiner som används av hudvårdsklinikerna för att utföra behandlingarna finns som enklare varianter att köpa för hemmabruk. Apparater för hemmabruk som håller en bra klass kan kosta mycket pengar.

Kirurgi
Förutom krämer, gel, piller samt terapeutiska metoder finns det kirurgi. Den kanske vanligaste kirurgin som används mot celluliter är fettsugning. Kirurgi mot celluliter är ett dyrt ingrepp, men kan hjälpa till att reducera kosmetiska besvär.