Vad är celluliter

En majoritet av alla världens kvinnor har celluliter i någon form. Men vad är de egentligen? Varför får man det utseendet på huden som kallas för celluliter?

Är inte en sjukdom
För det första bör man klargöra att det är inte helt korrekt att kalla celluliter för en sjukdom. En del anser att är ett naturlig fenomen som inträffar i en kvinnas kropp. Ett kortfattat sätt att beskriva celluliter är de är en kosmetisk effekt på huden.

Fenomenet är lätt att känna igen och ger upphov till knölar och gropar i huden. Man kan likna utseendet som hur skalet på en apelsin ser ut. Apelsinhud är även ett alternativt namn på celluliter. Det finns inga symtom eller hälsoskadliga effekter förknippade med celluliter.

Celluliter kan uppträda på hela kroppen. De visar sig främst på de delar av kroppen som har mest underhudsfett. De kroppsdelar som drabbas mest är lår och rumpa. Om utseendet upplevs som störande kan man åtgärda det med en mängd åtgärder. Den metod som ger det bäst långvarig effekt är motion.

Vad orsakar celluliter
Den korta förklaringen till vad det är som orsakar celluliter är fettvävnad i underhuden expanderar och sticker ut till de övre lagren på huden och skapar utbuktningar och gropar i huden.

Den långa förklaringen inkluderar att man kort förklara hur huden är uppbyggd. Huden består av tre lager. Det översta lagret av huden är är det som är det som syns utåt. Under detta lager finns den del av huden som kallas för dermis, eller det mellersta hudlagret. Dermis innehåller bland annat svettkörtlar, hårsäckar, och blodkärl för att nämna några. Under dermis finns det ett lager av fettvävnad. Vävnaden innehåller fettceller som hålls samman av bindvävnad. Fettvävnaden är inte strukturerad som sammanhängande lager, utan fettvävnaden är uppdelad i ansamlingar av fettceller som hålls samman av bindvävnad. Ibland kan dessa kallas för adipos vävnad.

Vad som händer när celluliter bildas är att det blir fler fettceller i de separata ansamlingarna av fettceller som utgör fettvävnaden. Ansamlingarna växer då i storlek och om de växer tillräckligt mycket kan de skapa utbuktningar i hudlagren ovanför och skapa utbuktningar, mellan utbuktningar skapas det ofta gropar.